Unga Forskare

Stiftelsen har lämnat flerårigt anslag till förbundet Unga Forskares årliga utställning på Tekniska Museet i Stockholm med elevarbeten inom främst naturvetenskapliga projekt.

I samband med utställningen delas resestipendier ut från stiftelsen till följande ändamål:

RSI

RSI är ett sex veckor långt forskningsprogram under sommaren på Massachusetts Institute of Technology, MIT, ett av världens mest prestigefulla universitet. Vi sänder två stipendiater från Sverige som tillsammans med 78 andra ungdomar från hela världen får forska på valfritt område med egen handledare. Stipendiaterna möter några av världens främsta forskare. Programmet håller hög kvalitet och ställer höga krav på våra stipendiater som utmärkt sig med sina ämneskunskaper, ledaregenskaper och potential inom STEM.

 

London International Youth Science Forum (LIYSF)

LIYSF är ett två veckors vetenskapsforum med 450 studenter från 65 länder. I programmet, som hålls varje sommar på anrika Imperial college, ingår seminarier med ledande forskare, studiebesök på platser som Oxford, Cambridge, Stonehenge, världsledande laboratorier och forskningsinstitut, Londons vetenskapliga museer, samt en utställning. Vi sänder årligen tre stipendiater.

 

China Adolescence Science and Technology Innovation Contest (CASTIC)

CASTIC är Asiens största utställning och tävling med ca 500 deltagare. CASTIC arrangeras av organisationen China Association for Science and Technology i samarbete med ett stort antal kinesiska myndigheter, och äger rum i augusti varje år i olika städer i Kina. CASTIC har främst kinesiska deltagare men bjuder även in internationella delegationer. Tävlingens syfte är att uppmuntra kreativt tänkande och lärande bland ungdomar, att utveckla deras innovativa förmåga samt förmåga att tillämpa sina vetenskapliga kunskaper för att skapa egna innovationer och uppfinningar. I programmet ingår forskarseminarier samt sightseeing och inblickar i kinesisk kultur. Vi sänder två stipendiater.

 

International Sustainable World (Energy, Engineering & Environment) Project Olympiad (ISWEEEP)

I-SWEEEP arrangeras av Harmony Public Schools och är en stor internationell utställning och tävling för ungas projekt på tema hållbarhet och förnyelsebar energi. Tävlingens syfte är att uppmuntra ungdomars engagemang för globala hållbarhetsfrågor och –utmaningar. ISWEEEP har kring 1 000 deltagare från 60 länder och hålls i maj i Houston, Texas. Ett besök på NASA Space center och Houstons Science museum ingår i upplevelsen. Vi sänder två stipendiater.

 

EU Contest for Young Scientists (EUCYS)

En europeisk utställning och tävling för 150 finalister som hålls i september i olika EU-länder varje år. I programmet ingår möten med framstående forskare. Tävlingen pågår under en vecka. Vi sänder fyra stipendiater.