Snart bjuder Biosfärens symfoni på uruppförandet av verket Resil i Örebro Konserthus
I Beijerstiftelsens aktuella jubileumsbok berättar kompositören Jacob Mühlrad hur idéen till ett symfoniskt verk som beskriver biosfärens skönhet och skörhet föddes. Och om ett ovanligt samarbete mellan Beijerinstitutets professor Carl Folke och Jacob Mühlrad som ledde fram till Resil.
Ur boken Beijerstiftelsen. 50 år av bildning:
– När Cecilia Wikström tog över som stiftelsedirektör för Beijerstiftelsen tyckte Anders att jag skulle träffa henne. Anders hade talat så gott om Cecilia, och när vi sågs förstod jag varför. Hon är en underbar människa med sin värme, och samma nyfikenhet och lust att skapa något stort som Anders.
– Vi pratade om kultur och musik. Och några veckor senare ringde Cecilia och sa ’Jag har en idé som kan vara början på någonting, och jag vill att du träffar professor Carl Folke på Beijerinstitutet’.
– Cecilia, Carl och jag tog en lunch tillsammans. Vi pratade om biosfären och Carl Folkes forskning, och jag blev hooked på en gång.
Carl har en förmåga att formulera sig så att man som lekman kan förstå biosfärens nästan gudomliga kraft men också ömtålighet. Och Cecilia sa ’det här är kanske ett symfoniskt verk som beskriver biosfärens skönhet och skörhet’.
– Carl och jag fortsatte att träffas, och en dag när vi satt och pratade om biosfärens skönhet och skörhet hörde jag hur verket började.
Den 10 oktober har Biosfärens symfoni urpremiär med verket Resil i Örebro. Konserten utforskar biosfärens skörhet och skönhet och är ett samarbete mellan Beijerinstitutet och kompositören Jacob Mühlrad.